Κατηγορία Δεδομένο Τιμή
1ΓενικάΗλεκτρισμός * Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς του συστήματος ΗΕ ανήλθε σε 19.690 MW το 2014. Οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στα 11.678 MW αυτής της δυναμικότητας.
* Παραγωγή για το 2014: από υδροηλεκτρική ενέργεια 30%, φυσικό αέριο 27%, άνεμο 22%, άνθρακα 20% και ηλιακή ενέργεια 1%.
2ΓενικάΦυσικό Αέριο* Σταθμοί παραγωγής ενέργειας στην Πορτογαλία με καύσιμο φυσικό αέριο:
Σταθμό ηλεκτρ/γής Lares: 826 MW,
Σταθμός Pego II: 837 MW,
Σταθμό ηλεκτρ/γής Ribatejo: 1176 MW,
Σταθμός Τapado do Outeiro II: 990 MW.
3ΓενικάΛιγνίτης *Η χώρα βασίζεται στον εισαγόμενο λιθάνθρακα για τις ενεργειακές της ανάγκες.
* Οι εισαγωγές άνθρακα ανήλθαν σε 4,4 εκατ. Τόνους (Mt) το 2014. Το 2013, ο περισσότερος άνθρακας καταναλώθηκε στην παραγωγή Η/Ε με μόνο το 0,7% να χρησιμοποιείται στη βιομηχανία.
4ΦωτοβολταικάΣήμερα* Η Πορτογαλία, μια από τις χώρες με την υψηλότερη ηλιακή ακτινοβολία στην Ευρώπη, διαθέτει υψηλό ηλιακό δυναμικό.
5ΦωτοβολταικάΔυναμικό * Στα τέλη του 2013, είχε 277,9 MWp φωτοβολταϊκών και παρήγαγε περίπου 437 GWh Η/Ε.
6ΦωτοβολταικάΕπενδύσεις* Μονάδα ηλιακής ενέργειας Serpa συνολικής ισχύος 11 MW, καλύπτει επιφάνεια 0,61 km² και απαριθμεί 52.000 φωτοβολταϊκά πάνελ. Η μονάδα παρέχει αρκετή ενέργεια για 8.000 σπίτια και εξοικονομεί περίπου 30.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.
* Εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας στο Coruche με παραγωγή 170 MWh ετησίως.
* Φωτοβολταϊκός σταθμός Moura ισχύος 62MWp.
7Μικρά ΥδροηλεκτρικάΣήμερα* Διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ως προς την ανάπτυξη μεγάλης υδροηλεκτρικής ισχύος.
* Το 2014 το 30% της παραγόμενης ΗΕ προήλθε από υδροηλεκτρικούς σταθμούς.
8Μικρά ΥδροηλεκτρικάΔυναμικό * Διαθέτει περίπου 100 μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, συνολικής ισχύος 256 MW, οι οποίες παράγουν 815 GWh/έτος.
9Μικρά ΥδροηλεκτρικάΕπενδύσεις* Υπό κατασκευή μικρού υδροηλεκτρικού σταθμού στο Vilar do Monte στη βόρεια Πορτογαλία.
* Άλλο σταθμοί: Canedo 10 MW, Aguas Frias 2,7 MW, Carregal 6,4 MW, 8,7 -MW Ermida, 4,8 MW Paredes, Pereira 4,5 MW, Ruaes 1,5 MW, 9,6 MW Sao Pedro do Sul, Teixo 7 MW και Vila Vicosa 3,7 MW.
10ΑιολικάΣήμερα* Η αιολική ενέργεια είναι η δεύτερη πιο ανεπτυγμένη ΑΠΕ, μετά την υδροηλεκτρική ενέργεια.
* Η συμμετοχή των αιολικών πάρκων στο εθνικό μείγμα ΑΠΕ αντιστοιχεί στο 21% ή 9.965 GWh.
* Το 2013 είχε τη 2η μεγαλύτερη διείσδυση αιολικής ενέργειας παγκοσμίως.
11ΑιολικάΔυναμικό * Από το 2013 ως το 2016 εγκαταστάθηκαν 550 αιολικά Μεγαβάτ.
* Η ισχύς αιολικής ενέργειας: 4922,88 MW.
12ΑιολικάΕπενδύσειςΑιολικά πάρκα:
* Alto Minho (240 MW),
* Αrada-Montemuro (112 MW),
*Gardunha (106 MW),
*Pinhal (144 MW),
*Ventominho (240 MW),
*Pampilhosa (114 MW)
*Caramulo (90 MW),
*Candeeiros με ισχύ 111 MW,
Διαθέτει 2 MW υπεράκτιας χωρητικότητας στην πλωτή ανεμογεννήτρια WindFloat κοντά στο αγρόκτημα Wave Aguçadoura .
13ΒιομάζαΣήμερα*Διαθέτει υψηλό δυναμικό βιομάζας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας, ενώ ήδη χρησιμοποιείται σε διάφορες βιομηχανίες.
* Η χρήση της βιομάζας παρουσιάζει αυξητική τάση.
14ΒιομάζαΔυναμικό * Το δυναμικό παραγωγής Η/Ε από αστικά στερεά απόβλητα φθάνει 50 MW.
* Υπάρχουν ορισμένα εμπόδια που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη της βιομάζας για την ενέργεια. Η κύρια από αυτές είναι η διασκορπισμένη μικρή κλίμακα των δασών.
15ΒιομάζαΕπενδύσεις*Figueira Μονάδα παραγωγής βιομάζας.
16ΓεωθερμίαΣήμερα* Η κύρια επένδυση στη γεωθερμία βρίσκεται στις Αζόρες, όπου η γεωθερμική ενέργεια είναι ευρέως διαδεδομένη σε 8 από τα 9 νησιά.
* Το 2003 το 25% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στο São Miguel παρήχθη από γεωθερμική ενέργεια.
17ΓεωθερμίαΔυναμικό * Σταθμοί:
Pico Vermelho: 12MW.
Ribeira Grande: 16MW.
18ΓεωθερμίαΕπενδύσεις* Έρευνες έδειξαν ότι το νησί Terceira διαθέτει πόρους υψηλής θερμοκρασίας κατάλληλους για παραγωγή ενέργειας. Σχεδιάζεται η κατασκευή μονάδας ισχύος 12 MWe.
19ΒιοκαύσιμαΣήμερα* Η παραγωγική ικανότητα υγρών βιοκαυσίμων στην Πορτογαλία συνίσταται κυρίως στο βιοντίζελ.
* Από την άνοιξη του 2015 υπάρχει εγχώρια παραγωγή βιοκαυσίμων.
20ΒιοκαύσιμαΔυναμικό * Στην Πορτογαλία υπάρχουν οκτώ εγκαταστάσεις βιοντίζελ μεσαίου και μεγάλου μεγέθου: Iberol, Torrejana, Biovegetal, Prio, Sovena, Valourodiesel, Bioportdiesel, Enerfuel δυναμικότητας 653.000 ΜΤ (2015)
21ΒιοκαύσιμαΕπενδύσεις* Η μεγάλη πλειοψηφία των πορτογάλων παραγωγών βιοντίζελ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγόμενες πρώτες ύλες. Η πορτογαλική βιομηχανία βιοκαυσίμων επιδιώκει να αυξήσει την εγχώρια παραγωγή πρώτων υλών, προκειμένου να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από εισαγόμενες πρώτες ύλες.
22ΕΞΕ σε ΚτίριαΣήμερα* Ο τομέας των νοικοκυριών, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 17% της ενεργειακής κατανάλωσης στη χώρα, σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες εξελίξεις στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, γύρω στο 35,6% (δείκτης ODEX) μεταξύ 2000-2013.
23ΕΞΕ σε ΚτίριαΔυναμικό * Το 2013, τα ακίνητα υπολογίστηκαν σε περίπου 3,6 εκατομμύρια κτίρια και 5,9 εκατομμύρια κατοικίες.
* Γενικά, τα περισσότερα κτίρια είναι μονοκατοικίες, αφήνοντας ένα ποσοστό 13% σε πολυκατοικίες. Τα εθνικά κτίρια κατοικιών δεν χρειάζονται σημαντικές επισκευές σε ποσοστό 71% και μόνο το 5% είναι πολύ υποβαθμισμένα ή χρειάζονται σημαντικές επισκευές. Υπάρχει και ένα 24% των κτιρίων που παρουσιάζει ανάγκη για μικρές ή μεσαίες επισκευές.
24ΕΞΕ σε ΚτίριαΕπενδύσεις* Τρία προγράμματα ενεργειακής αποδοτικότητας κτιρίων:
- Renew Home & Office.
- Energy Certification of Buildings.
- Solar Thermal.
25ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΣήμερα* Από το 2008, το κύριο εργαλείο για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στη βιομηχανία είναι το Σύστημα Διαχείρισης Εντατικής Κατανάλωσης Ενέργειας (SGCIE). Ισχύει για όλες τις εταιρείες και τις εγκαταστάσεις.
26ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΔυναμικό *Ο κλάδος της βιομηχανίας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση στη χώρα με μερίδιο 32% στη συνολική τελική κατανάλωση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των υποτομέων της εξόρυξης, της μεταποίησης, των κατασκευών και των δημοσίων έργων.
27ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΕπενδύσεις* TοSGCIE είναι ένα από τα μέτρα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση (NEEAP). Στόχος η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης μέσω της τροποποίησης των διαδικασιών παραγωγής, της εισαγωγής νέων τεχνολογιών και των αλλαγών συμπεριφοράς.
28ΕΞΕ σε Μεταφορές Σήμερα*Το μερίδιο των ΑΠΕ στην κατανάλωση καυσίμων στις μεταφορές και ο αριθμός των νέων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα αυξάνονται.
* Ο αριθμός των σημείων φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα είναι λίγο χαμηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ. Οι οδηγοί στην Πορτογαλία περνούν λιγότερο χρόνο στην κυκλοφοριακή συμφόρηση από ό, τι οι οδηγοί στην ΕΕ στο σύνολό της. Οι ιδιωτικές επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη για τις μεταφορές είναι μάλλον χαμηλές.
29ΕΞΕ σε Μεταφορές Δυναμικό Οι μεταφορές αντιπροσωπεύουν τον κύριο τομέα της ενεργειακής κατανάλωσης στο εθνικό ενεργειακό ισοζύγιο, φθάνοντας το 36% το 2013.
30ΕΞΕ σε Μεταφορές Επενδύσεις* Προγράμματα για την ενεργειακή αποδοτικότητα των μεταφορών:
- T1: Eco Car – aiming να προωθήσει την ενεργειακή αποδοτικότητα στις μεταφορές.
- T2: Urban Mobility –να προωθήσει τις δημόσιες μεταφορές
- T3: Σύστημα ενεργειακής απόδοσης στις μεταφορές.