Κατηγορία Δεδομένο Τιμή
1ΓενικάΗλεκτρισμός * Έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθάνθρακα στην Ευρώπη και το 2015 ο θερμικός άνθρακας και ο λιγνίτης αντιπροσώπευαν το 84% της ΗΕ της χώρας.
2ΓενικάΦυσικό Αέριο*Η διασύνδεση φυσικού αερίου Πολωνία-Λιθουανία ( GIPL ), γνωστή και ως αγωγός Λιθουανίας-Πολωνίας, αποτελεί μέρος του σχεδίου για τη διασύνδεση της αγοράς ενέργειας της Βαλτικής.
3ΓενικάΛιγνίτης *Το 2009, παρήγαγε 57 εκατ. τόνους λιγνίτη.
* Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Bełchatów στην περιοχή του Łódź παρέχει σχεδόν το 20% της ενέργειας και είναι ο μεγαλύτερος σταθμός παραγωγής λιγνίτη στην Ευρώπη.
* Το 2008, παράχθηκε 143 TWh ΗΕ σε σταθμούς με βάση τον άνθρακα.
4ΦωτοβολταικάΣήμερα* Η ηλιακή ενέργεια είναι ένας νέος τομέας ΑΠΕ με μικρή αξιοποίηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Ωστόσο, οι ηλιακοί συλλέκτες είναι η δεύτερη, μετά τις μονάδες θέρμανσης βιομάζας, πηγή "πράσινης θερμότητας" στην Πολωνία (225 φωτοβολταικοί σταθμοί στην Πολωνία ισχύος 51MW 2015).
5ΦωτοβολταικάΔυναμικό *Οι συνολικές εγκαταστάσεις παραγωγής ηλιακών φωτοβολταϊκών (PV) που συνδέονται με το δίκτυο στην Πολωνία στο τέλος του 2012 ήταν περίπου 1,29 MWp χωρητικότητας.
* Σύμφωνα με το Ρυθμιστικό Γραφείο Ενέργειας, στα τέλη Ιουνίου 2016 η φωτοβολταϊκή ενέργεια είχε εγκατεστημένη ισχύ 91,82 MWp.
6ΦωτοβολταικάΕπενδύσεις*Σημαντικές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων άνω των 20 kW:
2,0 MW Cieszanów (υπό κατασκευή, από τον Νοέμβριο του 2014),
1,84 MW Kolno,
1,64 MW Gdańsk,
1,5 MW Gubin,
αγρόκτημα στο Wierzchosławice - 1,0 MW,
311 kW, Ruda Śląska,
100 kW, Polkowice , NG2,
82 kW, Łódź , νοσοκομείο,
80,5 kW, Bydgoszcz , Frost Company,
71,76 kW, Jaworzno , εκκλησία,
54 kW, Βαρσοβία στην Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος - Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας,
40 kW, Bogumiłowice,
21,42 kW, Rybnik,
20 kW, Rzeszów, Τμήμα Νομικής,
20 kW, Βαρσοβία, Πρεσβεία της Ιαπωνίας.
7Μικρά ΥδροηλεκτρικάΣήμερα*Διαθέτει περιορισμένους υδάτινους πόρους, κάτι το οποίο την τοποθετεί στο τέλος της σχετικής κατάταξης των ευρωπαϊκών χωρών.
8Μικρά ΥδροηλεκτρικάΔυναμικό * Το δυναμικό υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας να είναι χαμηλό, λόγω χαμηλής χωρητικότητας των ταμιευτήρων (6% της μέσης ετήσιας απορροής).
* Στο τέλος του 2012, λειτουργούσαν στη χώρα 770 υδροηλεκτρικές μονάδες συνολικής ισχύος 966 MW.
9Μικρά ΥδροηλεκτρικάΕπενδύσεις* Το δυναμικό υδροηλεκτρικής ενέργειας της χώρας είναι χαμηλό και χρησιμοποιείται σε περιορισμένο βαθμό, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
10ΑιολικάΣήμερα* Η αιολική ενέργεια είναι μια μικρή αλλά αυξανόμενη πηγή η ΗΕ.
* Από το τέλος του 2015, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ήταν 5.100 MW, η οποία προσέφερε 10.858 GWh - περίπου 6,22% της Η/Ε που καταναλώθηκε.
* Μέχρι το τέλος του έτους 2016, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανήλθε σε 5.782 MW.
11ΑιολικάΔυναμικό * 1003 σταθμούς αιολικής ενέργειας ισχύος 4254MW (2015)
* Από το 2012 έως το 2014 οι ανεμογεννήτριες Nowy Tomyśl ήταν οι ψηλότερες ανεμογεννήτριες στον κόσμο με ύψος κορυφής 210 μέτρων.
12ΑιολικάΕπενδύσεις* Αιολικά πάρκα στην Πολωνία:
Margonin: 120 MW,
Karścino: 90 MW,
Nekla: 52.5 MW,
Τιμιέν: 50 MW,
Łosina κοντά στο Słupsk: 48 MW,
Suwałki: 41 MW,
Kisielice: 40.5 MW,
Jagniątkowo: 30.6 MW,
Ostrowo: 30 MW,
Kamieńsk: 30 MW,
Zagórze: 30 MW,
Ξωτικό: 22 MW,
Cisowo: 18 MW,
Lisewo: 10.8 MW,
Barzowice: 5.1 MW.
13ΒιομάζαΣήμερα* Η χρήση ΑΠΕ μέχρι σήμερα κυριαρχείται από τη βιομάζα.
* 36 σταθμοί παραγωγής ενέργειας από βιομάζα ισχύος 1033MW (2015).
14ΒιομάζαΔυναμικό * Από το 2015 η βιομάζα και τα απόβλητα ήταν η μεγαλύτερη ΑΠΕ και εκτιμάται στο 6,1% της παραγωγής ΗΕ.
* Το 2014, 0,7 Mtoe βιοκαυσίμων χρησιμοποιήθηκαν στις μεταφορές, το 81% ως βιοντίζελ και το 19% ως βιομάζα το οποίο αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στον τομέα των μεταφορών το 2014.
15ΒιομάζαΕπενδύσεις* Ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Polaniec διαθέτει οκτώ μονάδες ισχύος 225 MWe που τροφοδοτούνται από άνθρακα και βιομάζα.
* Η μονάδα βιομάζας, που τέθηκε σε λειτουργία το 2012, είναι μία από τις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής ενέργειας από βιομάζα στον κόσμο.
16ΓεωθερμίαΣήμερα*Διαθέτει σημαντικούς πόρους γεωθερμικής ενέργειας, αλλά όχι σε υψηλές θερμοκρασίες.
17ΓεωθερμίαΔυναμικό * Το γεωθερμικό δυναμικό της κυμαίνεται σε θερμοκρασίες 30°C έως 130°C σε βάθος 1 έως 4 χιλιόμετρα.
* Ζεστό νερό για λουτροθεραπεία.
* Γεωθερμική ενέργεια για θέρμανση.
* Το 2013, η εγκατεστημένη γεωθερμική ισχύς για όλες τις χρήσεις (θέρμανση, λουτρά, κολύμβηση και άλλα) ήταν περίπου 98,84 MWt.
* Γεωθερμικές εγκαταστάσεις για θέρμανση χώρων στις περιοχές: Podhale, Pyrzyce, Mszczonow, Uniejow, Kepinska, Stargard Szczecinski και στην Poddebice.
18ΓεωθερμίαΕπενδύσεις*Οι επενδύσεις στον γεωθερμικό τομέα για την περίοδο 2010-2014 εκτιμώνται σε τουλάχιστον 397 εκατ. δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των κεφαλαίων (πάνω από 85%) δαπανήθηκε για την κατασκευή, την υποδομή και τον εξοπλισμό νέων κέντρων αναψυχής και υδροθεραπείας (όχι για συστήματα θέρμανσης). Ένα σημαντικό ποσό πήγε επίσης για να καλύψει τα έξοδα διάνοιξης των γεωτρήσεων (τα οποία προορίζονταν κυρίως ως πηγάδια παραγωγής για κολύμβηση / αναψυχή).
19ΒιοκαύσιμαΣήμερα* Η συνολική παραγωγή βιοκαυσίμων για το 2016 εκτιμήθηκε σε 0,8 ΜΤΙΠ βιοντίζελ και 0,2 MΤΙΠ βιοαιθανόλης.
20ΒιοκαύσιμαΔυναμικό * Το 2015 υπήρχαν 10 εγκαταστάσεις παραγωγής βιοντίζελ με συνολική παραγωγική ικανότητα 970.000 MT.
21ΒιοκαύσιμαΕπενδύσεις*Υπάρχει ένα σημαντικό πλεόνασμα της τρέχουσας εγχώριας παραγωγικής ικανότητας στις αγορές βιοντίζελ και βιοαιθανόλης και δεν αναμένονται περαιτέρω επενδύσεις στον τομέα αυτό.
22ΕΞΕ σε ΚτίριαΣήμερα* Το βασικό εργαλείο που χρησιμοποιεί για την προώθηση ενεργειακά αποδοτικών και βιώσιμων κτιρίων είναι το σύστημα ενεργειακών πιστοποιητικών βάση της οδηγίας της ΕΕ 2002/91 για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
23ΕΞΕ σε ΚτίριαΔυναμικό * Υπάρχουν 13 εκατ. διαμερίσματα σε κτίρια κατοικιών με πάνω από 8,7 εκατ. στις πόλεις.
* Κάθε χρόνο περίπου 180 χιλ. νέα διαμερίσματα τίθενται σε λειτουργία.
* Η θέρμανση καταναλώνει το 71,2% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.
* Η θερμότητα στην κατοικία προέρχεται συνήθως είτε από ένα δίκτυο κεντρικής θέρμανσης είτε από λέβητες τοπικής βάσης, που τροφοδοτούνται κυρίως από άνθρακα, φυσικό αέριο ή πετρέλαιο.
* Λαμβάνει μέτρα για τη μείωση της μέσης κατανάλωσης θερμότητας.
24ΕΞΕ σε ΚτίριαΕπενδύσεις*  Επενδύσεις σε προγράμματα για: μείωση της ενέργειας για τη θέρμανση ζεστού νερού οικιακής χρήσης, μείωση απωλειών σε τοπικά δίκτυα θέρμανσης. θερμο-εκσυγχρονισμό κτιρίων, ανακαίνιση ή αντικατάσταση των υφιστάμενων πηγών ενέργειας με ΑΠΕ ή μονάδες συμπαραγωγής, εκσυγχρονισμό του φωτισμού, εγκατάσταση έξυπνων συστημάτων φωτισμού και εγκατάσταση συστημάτων για την εξ’ αποστάσεως διαχείριση.
25ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΣήμερα* Ο στόχος του 1ου προγράμματος είναι η ενεργοποίηση επενδυτικών μέτρων που οδηγούν σε αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών στήριξης για δραστηριότητες με αποτέλεσμα σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας από τους τελικούς χρήστες.
* Ο στόχος του 2ου προγράμματος είναι η αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας των επιχειρήσεων, μέσω επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των μηχανισμών στήριξης για δραστηριότητες που οδηγούν στην αποτελεσματική χρήση της ενέργειας και επιτυγχάνοντας σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
26ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΔυναμικό *Η τελική κατανάλωση ενέργειας στη βιομηχανία μεταξύ του 2003 και του 2013 κυμάνθηκε ακανόνιστα. Η κατανάλωση έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο το 2007 και ακολούθησε μείωση σε επίπεδα χαμηλότερα από 14 Mtoe το 2010. Από εκεί και πέρα ​​αυξήθηκε ακανόνιστα.
27ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΕπενδύσεις* Επενδύσεις σε συστήματα ενεργειακής διαχείρισης σε κτίρια επιχειρήσεων, τεχνολογίες ηλεκτρικής ενέργειας και χρήσης θερμότητας.
* Εκσυγχρονισμός των βιομηχανικών διεργασιών.
* Επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες και συσκευές μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας
* Παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
* Επενδύσεις για κατασκευή μονάδων συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού (CHP).
* Προγράμματα στήριξης τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των πράσινων επιχειρήσεων, στην εξομάλυνση των υφιστάμενων βιομηχανιών και στην προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας.
28ΕΞΕ σε Μεταφορές ΣήμεραΗ Πολωνία διαθέτει σχετικά χαμηλό αριθμό σημείων φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα , αλλά αυξανόμενο αριθμό νέων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα. Περισσότερο από το 60% των πολωνικών σιδηροδρόμων ηλεκτροδοτούνται. Το μερίδιο της ανανεώσιμης ενέργειας στην κατανάλωση καυσίμων πλησιάζει τον μέσο όρο της ΕΕ, αλλά δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
29ΕΞΕ σε Μεταφορές Δυναμικό *Ο τομέας των μεταφορών παρουσίασε την υψηλότερη αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό οφειλόταν κυρίως στην αύξηση των δραστηριοτήτων και των διαρθρωτικών μεταβολών (αύξηση του μεριδίου των οδικών μεταφορών). Μεταξύ 2004 και 2013, ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της κατανάλωσης καυσίμων στις οδικές μεταφορές ήταν 4,7%, με σαφή ταυτόχρονη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών κατά 35% και 4,2% ετησίως.
30ΕΞΕ σε Μεταφορές Επενδύσεις* Αύξηση της χρήσης των σιδηροδρομικών μεταφορών.
* Προώθηση της οικολογικής οδήγησης.
* Μέτρα που αφορούν το στόλο (κυρίως αστικά λεωφορεία), τις υποδομές και τη διαχείριση, σε συνδυασμό με τον εκσυγχρονισμό ή την κατασκευή των σταθμών ανεφοδιασμού.
* Εκσυγχρονισμός και κατασκευή ποδηλατοδρόμων.
* Εκσυγχρονισμός και κατασκευή λεωφορειολωρίδων.
* Ποδήλατα πόλης.
* Αύξηση της χρήσης των δημόσιων μεταφορών - επενδύσεις σε υποδομές, στόλο και τηλεματική.
* Προώθηση των βιοκαυσίμων.