Κατηγορία Δεδομένο Τιμή
1ΓενικάΗλεκτρισμός * Είναι εισαγωγέας καθαρής ενέργειας.
* Η χρήση πρωτογενούς ενέργειας ήταν 50TWh και 25TWh ανά εκατομμύριο άτομα το 2013.
2ΓενικάΦυσικό Αέριο* Θερμικός Σταθμός στην Ρίγα Φυσικού αερίου, χωτητικότητας 832MW,
* Σιδηροδρομικός σταθμός στην Ρίγα, καυσίμου φυσικού αερίου, συμπαραγωγής, χωρητικότητας 144MW
3ΓενικάΛιγνίτης * Ηλεκτροπαραγωγός σταθμός Kurzeme Coal, κάρβουνου, χωρητικότητας 400MW.
4ΦωτοβολταικάΣήμερα* Υπάρχει ιδιαίτερα χαμηλή ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας με αποτέλεσμα η ηλιακή ενέργεια να μην είναι το ίδιο αποδοτική σε σχέση με άλλες μορφές ΑΠΕ.
5ΦωτοβολταικάΔυναμικό * Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας δεν είναι διαδεδομένη και μόνο λίγα έργα έχουν υλοποιηθεί, κυρίως στο πλαίσιο των διαφόρων διμερών προγραμμάτων.
* Τα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας είναι παρόμοια με εκείνα άλλων χωρών της Βόρειας Ευρώπης.
6ΦωτοβολταικάΕπενδύσεις* Η παραγωγή πρωτογενούς ενέργειας στη Λετονία κυριαρχείται από βιομάζα και υδροηλεκτρική ενέργεια. Εάν η ηλιακή ενέργεια και ο άνεμος δεν παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην περαιτέρω αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, υπάρχει πιθανό πρόβλημα βιωσιμότητας και βιοποικιλότητας.
7Μικρά ΥδροηλεκτρικάΣήμερα* Η βιομηχανία υδροηλεκτρικής ενέργειας αποτελείται από μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα στον ποταμό Daugava και μικρές μονάδες, οι οποίες δεν έχουν καμία επίπτωση στην εγκατεστημένη ισχύ σε εθνική κλίμακα.
8Μικρά ΥδροηλεκτρικάΔυναμικό * Το 2010 διέθετε 142 μικρά υδροηλεκτρικά συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 26 MW (παραγωγή 69 GWh ανά έτος). Μόνο ένας μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός υπερβαίνει σε εγκατεστημένη ισχύ το 1 MW, οπότε μπορεί να θεωρηθεί πως τα μικρά υδροηλεκτρικά (10 MW) παίζουν περιορισμένο ρόλο στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.
9Μικρά ΥδροηλεκτρικάΕπενδύσεις* Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για αύξηση και εκμετάλλευση των μικρών υδροηλεκτρικών. Ο στόχος είναι να φτάσει ο αριθμός των εγκαταστάσεων τις 180, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να φτάνει τα 35 MW και την παραγωγή τις 85 GWh.
10ΑιολικάΣήμερα*Έχει τεράστιες δυνατότητες για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας κατά μήκος της ακτογραμμής της Βαλτικής Θάλασσας, ιδίως γιατί μία γραμμή μεταφοράς υψηλής τάσης εκτείνεται κατά μήκος της.
11ΑιολικάΔυναμικό * Υπάρχουν συνολικά 19 αιολικά πάρκα εκμετάλλευσης στη Λετονία χωρητικότητας άνω των 0,25 MW και 18 αιολικά πάρκα με δυναμικότητα κάτω των 0,25 MW.
* Aιολικά πάρκα:
Πάπα αιολικό πάρκο: 20.7 MW
Grobiņa αιολικό πάρκο: 9.6 MW
Liepāja αιολικό πάρκο: 2.0 MW
Ainaži αιολικό πάρκο: 1.2 MW
12ΑιολικάΕπενδύσεις* Αδυναμία σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Βαλτικής να εκμεταλλευθεί την αιολική ενέργεια.
* Το 2014 υπήρχαν εγκατεστημένα 69 MW αιολικής ενέργειας.
13ΒιομάζαΣήμερα* Πάνω από το 50% της Λετονίας καλύπτεται από δάση έτσι η βιομάζα ξύλου παρουσιάζει εξαιρετικές δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης. Το 78% των ΑΠΕ που παράγεται προέρχεται από καυσόξυλα (2013).
* Το σύνολο του αποθέματος σε ξύλα ανέρχεται σε 634,3 εκατ. m3, ενώ τα τεχνολογικά διαθέσιμα δασικά υπολείμματα εκτιμώνται σε 89 εκατ. m3.
* Το υπόγειο απόθεμα βιομάζας από έλατο προέρχεται από έκταση 138.000 εκταρίων και μπορεί να αποφέρει βιομάζα για την παραγωγή ενέργειας έως 31.000 GWh.
14ΒιομάζαΔυναμικό *Σήμερα υπάρχουν 26 σταθμοί παραγωγής βιομάζας στη Λετονία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σταθμοί συμπαραγωγής ενέργειας.
* Σταθμοί:
Jelgava: 23 MW
Lizums: 3.0MW
Valka: 2.4 MW
Kuldiga: 0.7 MW
Tukums: 0,73 MW
Zalenieki: 0,55 MW
Vecauce Power Station: 0,26 MW.
15ΒιομάζαΕπενδύσεις* Έχει ανακοινωθεί η αύξηση της χρήσης της βιοενεργείας με 50 έργα βιομάζας.
16ΓεωθερμίαΣήμερα* Η ανάλυση των λετορικών γεωθερμικών πόρων έχει αποδείξει βιωσιμότητα για χρήση σε θέρμανση και παροχή ζεστού νερού.
Το κύριο εμπόδιο για την έναρξη της χρήσης της γεωθερμικής θερμότητας είναι στη χρηματοδότηση, δεδομένου ότι οι γεωθερμικές εγκαταστάσεις απαιτούν υψηλότερες αρχικές επενδύσεις από την παραδοσιακή θερμότητα.
17ΓεωθερμίαΔυναμικό *Οι μεγαλύτερες πόλεις πιο κατάλληλες για τη χρήση του γεωθερμικού νερού για τηλεθέρμανση και παροχή ζεστού νερού: Liepaja (πληθυσμός 98.000), Jurmala (60.000), Jelgava (71.000) και Dobele (16.000). Δεν υπάρχουν κατάλληλοι καταναλωτές στις αγροτικές περιοχές.
* Παράκτιες περιοχές κατάλληλες για την δημιουργία ιαματικών λουτρών.
18ΓεωθερμίαΕπενδύσειςΓεωθερμικές εγκαταστάσεις στη Liepaja και στο Dobele.
19ΒιοκαύσιμαΣήμερα* Η Λετονία ενίσχυσε την παραγωγή βιοκαυσίμων την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές του Κεντρικού Στατιστικού Γραφείου της χώρας (CSM). Συγκεκριμένα, έχει δει την παραγωγή της να αυξάνεται σχεδόν 20 φορές την τελευταία δεκαετία, ενώ η κατανάλωση 2015 σε σύγκριση με το 2014 ήταν 203% υψηλότερη.
* Τα βιοκαύσιμα παραμένουν ένα μικρό μέρος της συνολικής κατανάλωσης ΑΠΕ της χώρας, με τα καύσιμα που αποτελούν τη σημαντικότερη πλειοψηφία, ακολουθούμενη από υδροηλεκτρική και αιολική ενέργεια.
20ΒιοκαύσιμαΔυναμικό * Το σύνολο των τεχνολογικά διαθέσιμων βιοκαυσίμων εκτιμάται σε 495.000 GWh. Το 2014 η τελική κατανάλωση ενέργειας της βιοαιθανόλης ανήλθε σε 257 TJ και του βιοντίζελ σε 741 TJ, που ισοδυναμεί σε αύξηση της τάξης του 17,4% σε σύγκριση με το 2013.
21ΒιοκαύσιμαΕπενδύσεις* Έχει ανακοινώσει την αύξηση της χρήσης της βιοενεργείας με 50 έργα βιοαερίου.
22ΕΞΕ σε ΚτίριαΣήμερα*Ο κτιριακός τομέας της Λετονίας καταναλώνει περίπου το 40% του ενεργειακού ισοζυγίου, γεγονός που επιβαρύνει τόσο τους καταναλωτές όσο και την οικονομία στο σύνολό της.
* Ο μεγαλύτερος τελικός καταναλωτής είναι ο τομέας των νοικοκυριών, με 33,1% της συνολικής τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2011.
* Ο κτηριακός τομέας της Λετονίας έχει υψηλό δυναμικό εξοικονόμησης ενέργειας και η πραγματοποίηση σύνθετων μέτρων ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια θα μπορούσε να εξοικονομήσει μεταξύ 30 και 70 %.
23ΕΞΕ σε ΚτίριαΔυναμικό * Περισσότερο από το 60% του αποθέματος κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα χτίστηκε κατά τη σοβιετική εποχή και έχει πολύ χαμηλή ενεργειακή απόδοση.
24ΕΞΕ σε ΚτίριαΕπενδύσεις*Στη περίοδο 2014-2020, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να επενδύσει 150 εκατ. Ευρώ για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια κατοικιών. Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι 1.800 οικιστικά κτίρια θα ανακαινιστούν και θα μονωθούν ως αποτέλεσμα αυτών των επενδύσεων. Αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το 4,7% του συνόλου των κτιρίων κατοικιών (38.000) και είναι ανεπαρκές σε σύγκριση με την κακή κατάσταση στα κτίρια κατοικιών.
25ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΣήμερα*Στον κλάδο της βιομηχανίας, το 2010 -2015 υλοποιήθηκαν συγχρηματοδοτούμενα από την CCFI προγράμματα, τα οποία κάλυπταν συστήματα θέρμανσης, αποδοτικό φωτισμό, βελτίωση τεχνολογικού εξοπλισμού, παροχή θέρμανσης από ορυκτά καύσιμα σε ΑΠΕ και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
*Επενδύσεις της ΕΕ στα συστήματα τηλεθέρμανσης συνεχίζονται και στην τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού των Ταμείων της ΕΕ.
26ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΔυναμικό * Η κατανάλωση ενέργειας στην βιομηχανία ανήλθε στο 20,83% το 2016.
27ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΕπενδύσεις* Προγράμματα στήριξης τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των πράσινων επιχειρήσεων, στην εξομάλυνση των υφιστάμενων βιομηχανιών και στην προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας.
28ΕΞΕ σε Μεταφορές Σήμερα* Το μερίδιο των ΑΠΕ στα καύσιμα των μεταφορών είναι σχετικά χαμηλό, χωρίς σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια.
* Ο αριθμός των νέων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα και ο αριθμός των σημείων φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα είναι επίσης χαμηλός.
* Η χώρα έχει ένα από τα χαμηλότερα μερίδια των ηλεκτροπαραγωγών σιδηροδρομικών γραμμών στην ΕΕ.
* Οι οδηγοί περνούν λιγότερο χρόνο σε κυκλοφοριακή συμφόρηση από τους οδηγούς στις περισσότερες άλλες χώρες της ΕΕ.
29ΕΞΕ σε Μεταφορές Δυναμικό * Οι μεταφορές αποτελούν κύριο τομέα ενεργειακής κατανάλωσης και το 2016 το μερίδιο στις καταναλώσεις ανήλθε στο 30,42%.
30ΕΞΕ σε Μεταφορές Επενδύσεις* Πρόγραμμα επιχορήγησης για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.
* Blue Shock Bike - παραγωγός διαφόρων ηλεκτρικών ποδηλάτων