Κατηγορία Δεδομένο Τιμή
1ΓενικάΗλεκτρισμός * Ο κυριότερος παραγωγός Η/Ε είναι το πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή Paks, που αντιπροσωπεύει το 50,7% της συνολικής εγχώριας παραγωγής, με δεύτερο το σταθμό παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα Mátra (20,3%). Οι δύο σταθμοί κατέχουν τα 2/3 της συνολικής παραγωγής.
* Η εγκατεστημένη συνολική δυναμικότητα των σταθμών παραγωγής ενέργειας το 2013 ήταν μεγαλύτερη από 9.000 MW.
* Το 2015, το 10,5% της ακαθάριστης παραγωγής ΗΕ προέρχεται από ΑΠΕ, το 52% προέρχεται από τη βιομάζα, το 22% προέρχεται από τον άνεμο, το 7% προέρχεται από την υδροηλεκτρική ενέργεια και το 3% από την ηλιακή ενέργεια.
2ΓενικάΦυσικό Αέριο*Η χώρα έχει αποδεδειγμένα αποθέματα 95 δισ. κυβ. μέτρων, σύμφωνα με την Cedigaz, που αντιστοιχεί σε περίπου 40 χρόνια τρέχουσας παραγωγής.
*Η χώρα εισάγει περίπου το 76% της ζήτησης φυσικού αερίου.
3ΓενικάΛιγνίτης * Οι πόροι άνθρακα της Ουγγαρίας ανέρχονται συνολικά σε 3.300 εκατ. τόνους, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι λιγνίτης.
* Σταθμός ηλεκτροπαραγωγής Mátra: το μοναδικό εργοστάσιο της Ουγγαρίας που τροφοδοτείται με λιγνίτη.
* Kαθώς η υπόγεια εξόρυξη άνθρακα έχει σταματήσει, μόνο ο λιγνίτης προσφέρει μακροπρόθεσμη προοπτική ως εθνική πηγή, τόσο λόγω της ποσότητας όσο και του χαμηλού κόστους εκμετάλλευσης.
4ΦωτοβολταικάΣήμερα*Η εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς είναι πολύ χαμηλή.
5ΦωτοβολταικάΔυναμικό *Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας προχωρά γρήγορα, αν και από μια μικρή βάση.
* Μέχρι το τέλος του 2015 η Ουγγαρία είχε εγκαταστήσει περισσότερα από 110 megawatt (MW) φωτοβολταϊκών. Η χωρητικότητα της χώρας αυξήθηκε έντονα το 2016, φθάνοντας τα 225 MW.
6ΦωτοβολταικάΕπενδύσεις*Mεγαλύτεροι φωτοβολταϊκοί σταθμοί:
Mátra (Visonta) 16 MW (2015),
Pécs 10 MW (2016),
Sajóbábony 0,5 MW (2016),
Bojt 0,499 MW (2015),
Sellye 0,499 MW (2013),
Szombathely 0,385 MW (2016).
7Μικρά ΥδροηλεκτρικάΣήμερα*Οι συνθήκες για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι μετρίως ευνοϊκές, καθώς υπάρχουν λίγες ορεινές περιοχές και χωρικές και χρονικές διαφορές στην κατανομή των βροχοπτώσεων.
*Οι εναπομείναντες σταθμοί Η/Ε είναι συνήθως πρώην μύλοι μετασχηματισμένοι σε μικρά υδροηλεκτρικά φράγματα.
8Μικρά ΥδροηλεκτρικάΔυναμικό *57 MWs το 2015.
9Μικρά ΥδροηλεκτρικάΕπενδύσεις* Κατασκευή μικρής κλίμακας υδροηλεκτρικών σταθμών κάτω των 5 MW. * Προώθηση σταθμών οικιακής κλίμακας (π.χ. μικρο-υδροηλεκτρικός: 5-100 kW).
10ΑιολικάΣήμερα*Η ισχύουσα ισχύς της αιολικής ενέργειας είναι 329 MW.
* Οι περισσότερες αιολικές μονάδες βρίσκονται στην περιοχή Kisalföld.
11ΑιολικάΔυναμικό * Από την 1η Απριλίου 2011, στην Ουγγαρία λειτουργούσαν 39 αιολικά πάρκα εκμετάλλευσης, με 172 ανεμογεννήτριες και εγκατεστημένη ισχύ 329 MW.
12ΑιολικάΕπενδύσεις*Τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα:
Kisigmánd: 50 MW,
πάρκο Ikervár: 34 MW,
πάρκο Ács: 32 MW,
πάρκο Levél: 24 MW,
παρκο Mosonszolnok: 24 MW.
13ΒιομάζαΣήμερα* Έχει εξαιρετικές συνθήκες για ανταγωνιστική παραγωγή βιομάζας.
* Στις αγροτικές περιοχές η βιομάζα είναι από τις πιο εύκολες διαθέσιμες φθηνές πηγές ενέργειας και η χρήση της για ενεργειακούς σκοπούς υπερβαίνει τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής.
14ΒιομάζαΔυναμικό * Το δυναμικό στερεάς βιομάζας βασίζεται στον όγκο των διαθέσιμων πρώτων υλών.
* Τα τελευταία χρόνια ήταν 7 εκατομμύρια m3 ξύλου ετησίως, από τα οποία 5,5 εκατομμύρια m3 χρησιμοποιήθηκαν στην πραγματικότητα, 3,5 εκατομμύρια m3 ήταν καυσόξυλα και ξυλοπολτός.
15ΒιομάζαΕπενδύσεις* Ανάπτυξη προγράμματος για την προώθηση της αποδοτικής παραγωγής ενεργειακών καλλιεργειών και την ανακύκλωση γεωργικών αποβλήτων για παραγωγή ενέργειας. * Μονάδες βιομάζας για την παραγωγή ενέργειας, λόγω ευνοϊκών γεωργικών συνθηκών.
16ΓεωθερμίαΣήμερα* Η γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιείται ευρέως για τη θέρμανση κατοικιών και βιομηχανικών περιοχών.
* Το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής Η/Ε στην Tura αναπτύσσεται ως συνδυασμένη γεωθερμική μονάδα παραγωγής θερμότητας και Η/Ε, με εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής 3 MW και δυναμικότητα θέρμανσης 7 MW.
17ΓεωθερμίαΔυναμικό * Το γεωθερμικό δυναμικό είναι σχεδόν μιάμιση φορά υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο και αντιπροσωπεύει έναν από τους φυσικούς θησαυρούς της χώρας.
* Η προγραμματισμένη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κυρίως την παραγωγή θερμότητας (τηλεθέρμανση, θέρμανση δημόσιων κτηρίων, κήπους κλπ.) και θα μπορούσε να τριπλασιαστεί έως το 2020.
18ΓεωθερμίαΕπενδύσεις* Πρόγραμμα ανασυγκρότησης και ανάπτυξης ιαματικών λουτρών σε συνδυασμό με ευκαιρίες ιατρικού τουρισμού.
19ΒιοκαύσιμαΣήμερα*Η Ουγγαρία έχει σημαντικές δυνατότητες στην παραγωγή βιοκαυσίμων, υποστηριζόμενη από γεωργικά προϊόντα.
20ΒιοκαύσιμαΔυναμικό *Κατά μέσο όρο, παράγονται 120-130.000 τόνοι βιοντίζελ κάθε χρόνο, ακριβώς για την ικανοποίηση της αναμενόμενης εγχώριας ζήτησης βιοκαυσίμων.
*6-7 εκατομμύρια τόνοι αραβοσίτου συλλέγονται ετησίως, εκ των οποίων όλο και λιγότερα χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές, ενώ η ποσότητα που εξάγεται και η βιομηχανική επεξεργασία αυξάνεται.
21ΒιοκαύσιμαΕπενδύσεις*Εγκαταστάσεις παραγωγής βιομεθανίου αναμένεται να εμφανιστούν στο εγγύς μέλλον και θα επιτρέψουν τη χρήση καθαρού βιοαερίου ισοδύναμου με το φυσικό αέριο για τις μεταφορές τροφοδοτώντας το στο δίκτυο αγωγών αερίου.
* Χρήση βιοκαυσίμων σε οχήματα, με την αναγκαία αντικατάσταση του παλαιού στόλου λεωφορείων.
22ΕΞΕ σε ΚτίριαΣήμερα*Το 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας καταναλώνεται σήμερα σε κτίρια, τα δύο τρίτα εκ του οποίου χρησιμοποιούνται για θέρμανση και ψύξη.
* Το 80% των περίπου 4,4 εκατομμύριων κατοικιών αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες λειτουργικές, τεχνικές και θερμικές απαιτήσεις.
23ΕΞΕ σε ΚτίριαΔυναμικό * Σχεδόν το 25% των κατοικιών κατασκευάστηκαν πριν από το 1945. Το μερίδιο των κατοικιών που χτίστηκαν μεταξύ 1946 και 1980 είναι περίπου 50%. Κατά συνέπεια, σχεδόν το 75% όλων των κατοικιών κατασκευάστηκαν πριν από το 1980, σύμφωνα με τις απαιτήσεις θερμικού σχεδιασμού που ίσχυαν την εποχή εκείνη. Ταυτόχρονα, μόνο το 8% του συνολικού αποθέματος κατοικιών κατασκευάστηκε μετά το 2001.
24ΕΞΕ σε ΚτίριαΕπενδύσεις* Δημιουργία νέων, ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων και αντικατάσταση κτηρίων που τεχνικά ειναι παρωχημένα,
* Ανακαίνιση κτιρίων επιχειρήσεων,
* Αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων που χρησιμοποιούν τηλεθέρμανση,
* Αξιοποίηση ΑΠΕ για τον ενεργειακό εφοδιασμό των κτιρίων,
* Εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης της ενέργειας.
25ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΣήμερα*Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας στη βιομηχανία διευκολύνεται από διάφορα προγράμματα: εγκατάσταση βιομηχανικών ΣΗΘ, που είναι κατά μέσο όρο 20-25% πιο αποδοτική. Τη μεταστροφή βιομηχανικών καυσίμων, με τη μετάβαση στο φυσικό αέριο και την ευρύτερη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης ζήτησης ακριβούς μέτρησης και ελέγχου των διεργασιών. Το επιχειρησιακό πρόγραμμα για το περιβάλλον και την ενέργεια παρέχει κεφάλαια στον επιχειρηματικό τομέα και τον τριτογενή τομέα με άμεσες επιδοτήσεις.
26ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΔυναμικό * Στην Ουγγαρία, τα μερίδια του τομέα της ενέργειας και της βιομηχανίας στη συνολική κατανάλωση ενέργειας είναι χαμηλότερα από τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
* Ο τομέας της ενέργειας (συμπεριλαμβανομένων των ιδίων χρήσεων και ζημιών) αντιπροσωπεύει το 20% της ενεργειακής κατανάλωσης, ενώ το μερίδιο της βιομηχανίας (συμπεριλαμβανομένων των μη ενεργειακών χρήσεων) μειώθηκε στο 18% το 2010, από 29% το 1990.
* Περίπου το 10% της συνολικής πρωτογενούς ενέργειας καταναλώνει η βιομηχανία
27ΕΞΕ σε ΒιομηχανίαΕπενδύσεις* Ανακαίνιση συστημάτων τηλεθέρμανσης.
* Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός των ΜΜΕ.
* Ενεργειακή αναβάθμιση βιομηχανικών κτηρίων.
* Ενεργειακή αναβάθμιση αγροτικών κτηρίων.
* Ενεργειακή κατανάλωση αγροτικού τομέα βασισμένη σε ΑΠΕ.
* Ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων λοιπών χρήσεων.
* Προγράμματα στήριξης τα οποία συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των πράσινων επιχειρήσεων, στην εξομάλυνση των υφιστάμενων βιομηχανιών και στην προώθηση της πράσινης επιχειρηματικότητας.
28ΕΞΕ σε Μεταφορές Σήμερα * Οι οδηγοί δαπανούν λιγότερο χρόνο σε κυκλοφοριακή συμφόρηση από τους οδηγούς στην ΕΕ κατά μέσο όρο.
* Το μερίδιο των ΑΠΕ στον τομέα των μεταφορών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και είναι πλέον υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ το μερίδιο των καινούργιων αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα εξακολουθεί να είναι χαμηλό.
* Ο αριθμός των σημείων φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα είναι επίσης σχετικά χαμηλός. Οι επενδύσεις των ουγγρικών εταιρειών στην έρευνα και την ανάπτυξη στις μεταφορές είναι χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ.
29ΕΞΕ σε Μεταφορές Δυναμικό *Η ενεργειακή απόδοση των μεταφορών αυξήθηκε κατά 11% μεταξύ 1998 και 2010 και κατά 15% από το 2000. Η αποδοτικότητα των αυτοκινήτων αυξήθηκε μόνο μετρίως.
* Η κατανάλωση μονάδων καλής μεταφοράς παρέμεινε αμετάβλητη μεταξύ του 1998 και του 2010.
* Στις μεταφορές, δύο φαινόμενα χαρακτηρίζουν τις τάσεις Τομέα των μεταφορών. Από τη μια πλευρά, η πλειονότητα των αποστολών αγαθών έχει μετατοπιστεί από τις σιδηροδρομικές στις οδικές μεταφορές, δεδομένου ότι είναι πιο ευέλικτες και λιγότερο ευαίσθητες στον όγκο. Από την άλλη, το απόθεμα των αυτοκινήτων και η μέση απόσταση που διανύουν τα αυτοκίνητα αυξήθηκαν σχετικά γρήγορα.
30ΕΞΕ σε Μεταφορές Επενδύσεις* Ανάπτυξη και προώθηση των σιδηροδρομικών μεταφορών.
* Κίνητρα αγοράς φιλικών προς το περιβάλλον αυτοκινήτων.
* Ανάπτυξη των κοινοτικών συστημάτων μεταφορών.
* Σύστημα Park+Ride για καλύτερης απόδοσης μεταφορές.
* Προώθηση συστήματος μεταφοράς με ποδήλατα.
*Ανανέωση στόλου λεωφορείων.
* Υποστήριξη της ηλεκτροκίνησης.